Inschrijven KUNSTMENU

Cultuur en Techniek Tips

Er zijn online veel inspirerende voorbeelden van cultuur en techniek lessen en activiteiten te vinden. Hier vind je een verzameling van de ideeën en tips. Regelmatig zetten we er nieuwe tips bij om je te inspireren.

Muziek

Jasper Smit is onderdeel van het Kunstmenu met zijn muziekvoorstelling voor groep 3:  Ik heb een heel vies woord geleerd, dat woord rijmt op stoep. Hij heeft een lied geschreven voor opa's en oma's wat kinderen zelf kunnen zingen:

Lied Niemand is alleen

Lekker thuis zingen met Zangexpress. Doe mee met de-thuis-muziek-maak-challenge:

thuis-muziek-maak-challenge

Beeldend

Wat heeft opruimen met kunst te maken?! De kunstenaar Ursus Wehrli is er beroemd mee geworden en in deze les gaan we zelf aan de slag. Doe je mee met kunstenaar Gerjanne van Zuilen?

Kunstles Online 1 - Ursus Wehrli ruimt op

In deze les leer je kijken zoals een kunstenaar. De beroemde Italiaanse schilder Giuseppe Arcimboldo (geboren in 1527) was hier heel goed in. Met spullen die iedereen in huis heeft laten we ons door hem inspireren. Doe je mee?

Kunstles online 2 - de spullen van Arcimboldo

Portretten maken en inkleuren met spullen die iedereen thuis heeft liggen. Voor kinderen vanaf 7 jaar. De kunstenaar Hillegon Brunt maakt namelijk ook hele gave portretten van niet bestaande mensen en dieren. Dat gaan wij ook doen! Doe je mee?

Kunstles online 3- Van wie zijn deze vreemde portretten?

Musea

Met Google Street View speuren naar Egyptische dieren in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.

Egypte dierenroute

Beleef de Nachtwacht. Stap samen voorbij het rode koord, pak de hand van kapitein Frans Banninck Cocq, zoom in en laat je meevoeren in de wereld van de Nachtwacht.

Beleef de Nachtwacht online

Doe de chocotest en ontdek het verschil tussen pure, melk en witte chocola.

Chocotest

Een kettingreactie is een reeks gebeurtenissen. Elke gebeurtenis veroorzaakt weer een volgende. Een heel bekend voorbeeld is een rij omvallende dominostenen. Maak zelf een kettingreactie!

Maak zelf een kettingreactie

Een geheimzinnig zakje of bakje. En een creatieve opdracht. Daar wil je meteen mee aan de slag!

Mystery bag

Literatuur

Huisarrest: Online verhalenserie over kinderen in quarantaine.

Een spannend verhaal in tien delen, elke dag geschreven én voorgelezen door een andere bekende kinderboekenschrijver. Je volgt tien kinderen, die wonen aan hetzelfde plein. Omdat er een virus heerst mogen ze niet naar buiten en niet naar school. Omdat ze elkaar ook niet kunnen opzoeken, vertellen ze elkaar verhalen door het open raam. De serie is gebaseerd op de Decamerone van de Italiaanse auteur Boccaccio. Met deze serie is de eerste kinder-Decamerone geboren.

Deel 1 'De dakloze die de loterij won' door Maren Stoffels

Deel 2: ‘Grote beer’ door Anna van Praag

Deel 3: ‘De schreeuwende zussen’ door Pieter Koolwijk

Deel 4: ‘Maannacht’ door Sanne Rooseboom

Deel 5: ‘Trammelant met Trix’ door Marcel van Driel

Deel 6: ‘Een veld met bloemen’ door Janny van der Molen

Deel 7: ‘Vrolijk griezelen’ door Pim Lammers

Deel 8: ‘Sleutelijs met slagroom’ door Simon van der Geest

Deel 9: ‘Stines verjaardag’ door Enne Koens

Deel 10: IJs van mevrouw Citroen door Abdelkader Benali

Theater

Kleutermime. Weet jij wat mime is? Met mime beeld je iets uit zonder woorden te gebruiken. Je gebruikt alleen je lichaamstaal, dus bewegingen, gebaren en gezichtsuitdrukkingen.

Boeven workshop deel 1

Boeven workshop deel 2

De verhalenverbinding. Zit je alleen thuis of heb je gewoon behoefte aan een beetje vermaak? Dan bieden wij misschien uitkomst. Tryater vertelt verhalen aan de telefoon. Denk je eens in: de telefoon gaat… en ineens word je meegenomen naar het verre oosten, de wereld van prinsen, koningen en hofdames… Een intiem moment van tussen de 5 en 10 minuten, even wegdromen en door-fantaseren op de rijkdom die de verhalen ons geven. Iedereen kan zich aanmelden. Het is gratis.

de verhalenverbinding

Workshop Bollywoord dans

Bollywood dans

Erfgoed

In vijftien afleveringen delen we op YouTube het Anne Frank videodagboek. Luna Cruz Perez speelt Anne Frank en deelt haar leven, gedachten en gevoelens in het Achterhuis met behulp van een camera. Alle personages, locaties en gebeurtenissen in de serie zijn gebaseerd op Anne Franks dagboekbrieven.

Videodagboek Anne Frank trailer

Videodagboek Anne Frank deel 1