Literatuur

De leerlijn literatuureducatie is een doorlopende leerlijn voor alle groepen op de basisschool.

Op dit moment is er lesmateriaal beschikbaar voor de groepen 6, 7 en 8. Lessen voor de groepen 1 t/m 5 zijn in ontwikkeling.

In het lesmateriaal van de groepen 6,7 en 8 maken we verbinding tussen literatuuronderwijs en wereldoriëntatie: Lees je door de tijd. De lessen sluiten aan bij een groot deel van de canonvensters van geschiedenis. Het materiaal bestaat uit een boekenkist en een handleiding voor de leerkracht. Leerlingen leren boeken kennen bij het geschiedenisthema waar ze op dat moment mee bezig zijn.

Groep 6 behandelt verschillende media waarbij de leerlingen zelf aan de slag gaan met het schrijven van een tekst. In groep 7 bereiden ze een interview met een schrijver voor, die daarna ook echt in de klas komt. Groep 8 maakt een vergelijking tussen een boek en de verfilming en schrijft zelf een scenario.

De lessen zijn door de leerkracht zelf uit te voeren, maar het is ook mogelijk om hiervoor een bibliotheekmedewerker te vragen.

Naast deze leerlijn literatuureducatie is er bij de bibliotheek nog meer aanbod op het gebied van literatuuronderwijs. aanbod Bibliotheek Zoetermeer

Lessenreeks groep 6 def.pdf

Lessenreeks groep 7 def.pdf